Dyneema fibre brugt i Extreema slings fra Lift-Tex | © CERTEX Danmark A/S

Lifting KnowHow - CERTEX Danmark A/S

Hvad er Dyneema® egentlig for noget?


CERTEX Danmark A/S har et opdateret sortiment af rundsling og kant-/hjørnebeskyttelse i materialet Dyneema®. Men hvad er Dyneema® egentlig, og hvorfor skal du som kunde vælge at købe rundsling med Dyneema® i stedet for med polyester? Vores produktansvarlige forklarer begreberne og fordelene.

Dyneema® er en type HMPE-fiber, hvor HMPE står for High Modulus PolyEthylene. Dyneema® kaldes officielt Ultra-High Molecular Weight Polyethylene (UHMWPE). Fiber med varemærket Dyneema® fremstilles af det hollandske firma DSM og det markedsføres som værende verdens stærkeste fiber.
Dyneema® er det eneste syntetiske fiber, hvor styrkeegenskaberne stiger ved lavere temperaturer, og du behøver derfor ikke medtage ekstra faktorer.
 

Er alt HMPE-fiber ens?

Nej, der findes forskellige producenter af HMPE-fiber og alt efter hvordan fibrene behandles får de forskellige egenskaber. Kun Dyneema® fibre gennemgår en produktionsproces som forædler HMPE-fibrene ved både at strække og vride dem ved forskellige temperaturer, hvilket giver dem en utrolig styrke. Andre HMPE-fibre mangler den lange sporingshistorik som Dyneema® for eksempel har med hensyn til påvirkning af UV-lys, krympning, kemikalier osv. 
 


"Dyneema® fremstilles af det hollandske firma DSM og det markedsføres som værende verdens stærkeste fiber"Hvad er det der gør HMPE så speciel?

Fra et vægtperspektiv er HMPE-fibre 15 gange stærkere end stål på vægtbasis, og når du bruger løftesling af Dyneema® eller generel HMPE når du tæt på, og i nogle tilfælde endda over, stålwirens maksimale belastning, mens du får fordelene ved et sling der er ca. 80% lettere end et tilsvarende wiresling. Dette betyder, at det er nemt at håndtere løfteværktøjer lavet af HMPE, selv sammenlignet med løftesling fremstillet af polyester. Derudover har HMPE høj slidstyrke og modstår også snitskader bedre end for eksempel lignende produkter i polyester. Endvidere har HMPE også høj modstandskraft mod Uv-stråling og kemikalier. HMPE sling er også 2,5 gange lettere og med smallere diameter end sling af polyester.
 

CERTEX Danmark A/S sælger Extreema® produkter, hvad er det?

Extreema® er det varemærke, som leverandøren Lift-Tex® har på sine produkter, som primært fremstilles af Dyneema® fibre. Disse produkter opfylder således alle de egenskaber, som Dyneema® står for.

Du kan også købe nogle Extreema® produkter lavet af den enklere HMPE-fiber, som ikke markedsføres som Dyneema®. Dette kan gøres for at sænke omkostningerne. Den enklere HMPE-fiber fremstilles også af DSM, hvilket garanterer høj kvalitet. Ulempen ved et sådant produkt er imidlertid, at dimensionen bliver noget grovere end med Dyneema®, fordi man simpelthen må bruge mere fibermateriale for at nå den samme maksimale belastning.
 

Hvornår skal jeg vælge et sling med Dyneema® ?

Vi anbefaler altid et sling med Dyneema®  fibre, når du skal løfte mere end 15 ton. Et polyestersling er 2,5 gange tungere og grovere end det tilsvarende HMPE/Dyneema® sling uanset maksimal belastning, og ved løft på over 15 ton bliver et polyestersling vanskelig at håndtere. Det faktum, at slinget af HMPE/Dyneema® har en højere pris end ækvivalenten i polyester, opvejes i de fleste tilfælde af en markant længere levetid og et forbedret arbejdsmiljø. Da sling lavet af HMPE/Dyneema® har mindre dimensioner end de tilsvarende i polyester, kan du i mange tilfælde reducere antallet af sling på arbejdspladsen, hvilket meget vel kan betyde en besparelse i det lange løb! For eksempel op til 10 ton kan du reducere antallet af sling til to, 3 ton XS-slynge, der har samme størrelse som et 1 ton polyester rundsling, 10 ton der har samme størrelse som et polyester rundsling 4 ton. To sling, der dækker hele serien, hvilket gør det mere bæredygtigt og miljøvenligt, især med den nye biobaserede Dyneema® fibre.

En anden fordel ved sling af HMPE/Dyneema® er, at den flyder i vand. Derfor anbefaler vi det ofte til brug i havmiljøer. Det er ikke ualmindeligt, at slinget havner i vandet, og at kunne fiske det op igen giver både en økonomisk besparelse og er bedre ud fra et miljømæssigt synspunkt. Polyester vil også absorbere vand, hvilket gør det endnu tungere, og når det bruges ude om vinteren vil det kunne danne is i dit polyestersling, hvilket gør det endnu farligere at arbejde med.
 


”Vi anbefaler altid sling af Dyneema® ved løft på over 15 ton"Hvordan med slidbeskyttelse? Er det nødvendigt?

I henhold til NEN-EN 1492 norm bør slidbeskyttelse altid anvendes på et løftesling. Det beskytter både løfteredskabet og byrden. En slidbeskyttelse af Dyneema® eller Cordura® er meget holdbar og kan med fordel bruges til sling med Dyneema® fibre, men også på standard polyester sling for at forlænge levetiden. Da et sling i HMPE/Dyneema® har en højere pris, ønsker vi også, at det skal holde længe. Det er bedre at skifte slidbeskyttelse ud end at skifte hele løfteslinget ud! Derudover er det muligt at reparere visse skader på Extreema® rundsling, udført af uddannet personale.

Vi anbefaler altid at bruge slidbeskyttelse.
 

Men wire- og kædesling så? Skal jeg holde op med at købe det?

Nej, det synes vi absolut ikke! HMPE/Dyneema® er et fantastisk materiale, men det er ikke en universel løsning, men snarere et komplement. Et løfteværktøj af fiber giver et let løfteværktøj, hvilket er en stor fordel. Dog skal der stadig passes på varme og skarpe kanter, selvom der også er måder at løse det på.

Kæde og stålwire har stadig deres ubestridelige fordele, men udviklingen går hurtig, og hvordan højtydende fiber vil blive brugt i fremtiden ved vi ikke. Hvis du ikke er sikker på, om HMPE/Dyneema® kan være noget for din virksomhed, så tøv ikke med at spørge os!
 

En hurtig sammenligning

Materiale HMPE Polyester
D:d-ratio (100% WLL) 1:1/1:1,5 1:2,5
Vægt* 2,6 kg 8 kg
Syrer og alkalier Generelt god modstandskraft mod syrer og alkalier Påvirkes ikke af de fleste minealsyrer, men beskadiges af alkalier
Uv-lys Påvirkes ikke af ultraviolet lys Påvirkes på lang sigt negativt af ultraviolet lys
Flyder på vand Flyder Flyder ikke
Temperatur -40°C op til +70°C -40°C op til +100°C
Materiale HMPE Polyester
Skånsom mod andet udstyr Ja Ja

* Sammenligningen mellem sling med WLL 10T og EWL 4 meter i de forskellige materialer (HMPE henviser til Extreema XS, polyester henviser til sling type HDY)


Produkter med Dyneema® fiber

Nedenfor ser du de af vores produkter, hvori Dyneema® fiber indgår i materialet.


E-mail  Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at sende os en besked, så hjælper og rådgiver vi gerne.

[hubspot]

Belastningstabel rundsling
Belastningstabel rundsling

Download plakat

Belastningstabel båndstropper
Belastningstabel båndstropper

Download plakat

Kassation båndstropper og rundsling
Kassationskriterier for løfteslings

Download plakater


Værd at vide - om tekstile slings

Læs her om sikker lasthåndtering med tekstile slings, koblingsmetoder, sikkerhed ved løft og mange andre nyttige oplysninger omkring anvendelse af tekstile slings.

Ved du hvorfor polyester løfteslings forskellige farver?

Du har måske bemærket at båndstropper og rundsling fås i et væld af farver, og det er der en bestemt grund til. Bliv klogere i artiklen.

Kassationskriterier for tekstile sling

Hvornår skal et rundsling eller båndstrop kasseres?