Mænd med personlige værnemidler i stilladser | © Jenny Thörnberg

Lifting KnowHow - CERTEX Danmark A/S

Risici ved arbejde i højden


Ved arbejde i store højder er det vigtigt at foretage en vurdering af alle risici på forhånd. For at faldsikringen skal redde dig i tilfælde af et fald, er der tre faktorer du skal tage højde for: faldfaktor, faldhøjde og risiko for pendulsvingning.

Faldfaktor

Begrebet faldfaktor bruges til at vurdere risikoen, når man arbejder i et faldrisiko miljø. Faldfaktoren bruges til at vurdere den faldhøjde, som brugeren kan blive udsat for ved et fald. På denne måde kan brugeren sikre, at der ikke er risiko for kontakt med et lavere niveau (jord eller afsats).

Brugeren bør tilstræbe at have et så højt forankringspunkt som muligt, hvilket svarer til en lav faldfaktor. Dette skyldes, at et højt forankringspunkt reducerer faldhøjden og dermed også risikoen for skader ved fald. I situationer hvor faldfaktoren er større end 1, eller hvis bevægelsesfriheden er større end 0,6 m, skal der anvendes faldsikringsudstyr med falddæmpende funktion.

Faldhøjde

For at faldsikringen skal have den ønskede effekt, kræves det, at der er et frirum under brugeren, hvor udstyret kan bremse faldet. Faldhøjden afhænger af, hvilket udstyr der vælges, og hvordan forankringspunktet er placeret. Faldhøjden kan minimeres ved at vælge faldsikringsblokke. Hvordan faldhøjden beregnes, kan ses på nedenstående figur.

Risiko for pendulsvingning

Forankringspunktet for faldsikringssystemet skal placeres lodret over brugeren, dog maks. 15 graders vinkel, for at forhindre pendulsvingning ved fald, hvilket kan forårsage skade på brugeren. Hvis det ikke er muligt at forankre faldsikringssystemet i nærheden af arbejdsstedet, kan et punkt på hver side af brugeren bruges til at forankre sig til og derved forhindre pendulsvingning i tilfælde af fald. Dette kan være med en dobbelt line eller dobbelt faldblok. Ved tagdækning kan risikoen for pendulsvingning reduceres ved at placere forankringspunktet i et hjørne, 2,5 m fra hver kant.

Eksempler på faldfaktor ved arbejde i højden

Det anbefales at anvende klatrehjelm med hagerem, for at forhindre hovedlæsioner ved et fald!E-mail  Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at sende os en besked, så hjælper og rådgiver vi gerne.

[hubspot]

Faldsikring - hvad skal jeg bruge?

Læs mere om hvilke faldsikringskomponenter du skal bruge for at sikre dig ved arbejde i højden.

Bliv klogere på regler og krav for sikker brug af faldsikring

Læs artiklen og find ud af hvilke faktorer du skal kende, når du skal arbejde med faldsikringsudstyr.

Husk dette før du begynder at arbejde med personligt faldsikringsudstyr

Det stiller store krav til både udstyr og håndtering af personligt faldsikringsudstyr. Læs mere om hvad du skal være opmærksom på.