Løftegrej regler

Bliv klogere på myndighedernes krav for opstilling, brug og vedligehold

Regler for løfteudstyr

Sikkerheden ved udførelse af løfteopgaver er vigtig for at undgå arbejdsulykker. Derfor er der fastsat regler for løftegrej og anhugning som er baseret på national lovgivning samt europæiske standarder og direktiver. I Danmark følger vi reglerne fra Arbejdstilsynet, der er en offentlig myndighed, der har til formål at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Længere nede på siden har vi listet vigtige vejledninger og bekendtgørelser fra Arbejdstilsynet indenfor området.

Som virksomhed og arbejdsgiver er det vigtigt at være opmærksom på regler og lovkrav for løftegrej og anhugning og sørge for at overholde dem. Dette betyder at du har ansvaret for at anskaffe løfteudstyr der passer til opgaven, sørge for korrekt installation og vedligehold. Det er desuden også vigtigt at alle de medarbejdere der benytter løftegrejet er ordentligt trænet i brugen.

Lifting KnowHow - CERTEX Danmark A/S
 


Anvendelse af tekniske hjælpemidler

Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 428 om anvendelse af tekniske hjælpemidler. Tekniske hjælpemidler er f.eks. maskiner, apparater, værktøjer, redskaber mv. der anvendes ved arbejde, herunder transport og opbevaring. Det kan også være dele til de nævnte tekniske hjælpemidler.

» Se bekendtgørelse


Indretning af tekniske hjælpemidler

Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 429 om indretning af tekniske hjælpemidler. Tekniske hjælpemidler er f.eks. maskiner, apparater, værktøjer, redskaber mv. der anvendes ved arbejde, herunder transport og opbevaring. Det kan også være dele til de nævnte tekniske hjælpemidler.

» Se bekendtgørelse

Værd at vide om kæde


At-vejledning anhugningsgrej

At-meddelelse 2.02.10 informerer om og giver eksempler på praktisk anvendelse af anhugningsgrej.

» Se vejledning


At-vejledning faldsikring

At-vejledning D.5.5-3 oplyser om faldsikringsudstyr, om hvornår og hvordan det skal bruges, og hvilke krav der stilles til mærkning mv.

» Se vejledning

Kædesling under produktion


Lovpligtige eftersyn

At-anvisning nr. 2.3.0.2-1 om opstilling, eftersyn og vedligeholdelse af hejse-, løfte- og transportredskaber. Sådan lever du op til reglerne for opstilling, eftersyn og vedligeholdelse af f.eks. kraner, taljer, spil, gaffeltruck, løftevogne mv.

» Se vejledning
» Book serviceeftersyn


Belastningsprøve af hejse- og løfteredskaber

At-anvisning nr. 2.3.0.3 om belastningsprøve af spil hejseredskaber og løfteredskaber. Disse redskaber skal belastningsprøves efter de er taget i brug, efter eftersyn, efter genopstilling og efter ombygning og reparation. Belastningsprøver skal bl.a. foretages efter hvert hovedeftersyn.

» Se vejledning
» Book belastningstest

CERTEX Danmarks servicevogne


Regler for kraner

Hvis du ejer eller betjener en kran, så er det vigtigt at du kender og følger gældende regler og krav. Dette er vigtigt for en sikker kranoperation.


Samløft med kraner

At-meddelelse 2.02.3 om samløft med kraner. Vejledningen omhandler reglerne for løft og transport af en byrde med mere end én kran eller mere end ét spil i samme kran (samløft).

» Se vejledning
» Se supplerende information for samløft med kraner


Personløft med kran

Bilag 1 til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 428 om anvendelse af tekniske hjælpemidler omhandler personløft med kran.

» Se bilag 1

CERTEX-GH kran


Maskindirektivet – krav til løfteudstyr

Maskindirektivet er en EU-standard, der fastsætter de grundlæggende sundheds- og sikkerhedskrav for maskiner og løfteudstyr. Producenter skal følge disse krav inden deres produkter markedsføres i EU. CE-mærkede maskiner som opfylder Maskindirektivets krav må sælges i EU.

Maskindirektivet er implementeret i den danske lovgivning som BEK nr 1094 Bekendtgørelse om maskiner.

» Se BEK nr 1094

Rundsling mærkning


E-mail  Kontakt os

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at sende os en besked, så hjælper og rådgiver vi gerne.

[hubspot]

Få mere viden om løft

Bliv klogere på løft og løfteudstyr ved at gå på opdagelse i vores mange faglige artikler om stålwire, kæde, faldsikring mv.

Lovpligtigt serviceeftersyn

Vi tilbyder lovpligtige kontrol- og vedligeholdelseseftersyn på kraner, hejse- og løfteudstyr.

Stort udvalg af løfteudstyr

Hos CERTEX Danmark A/S kan du købe løfteudstyr online i vores webshop, hvor vi har et kæmpe sortiment.

Vores certifikater

CERTEX Danmark A/S er certificeret i henhold til kvalitet, miljø og arbejdsmiljø.