Stål | © CERTEX Danmark A/S

Lifting KnowHow - CERTEX Danmark A/S

Forstå forskellen på stål klasser


Løftekæde og løftekomponenter er robuste elementer, som ofte anvendes i en kombination af kæde, krog og andre elementer som f.eks. samleled, eller andet. Delene fås i forskellige stål kvaliteter, som det er vigtigt at kende, når du skal vælge løftekæde og -komponenter.


Stål kvaliteter godkendt til løft

Når der snakkes om stålkvaliteter til løft, bruges udtryk som Grade eller klasse. De mest gængse stål kvaliteter er klasse 8 (Grade 80), klasse 10 (Grade 100) og klasse 12 (Grade 120), men der findes også andre klasser. Komponenter i de nævnte klasser anbefales til brug i kædesling og til løfteapplikationer.
 

Hvorfor klassificering?

Klasse eller Grade er en definition på den stållegering som stål emnet er fremstillet af, og det er den der er vigtig for hvilke egenskaber komponenten/kæden har. Legeret stål består af jern med andre grundstoffer, primært kulstof (karbon). Det er mængden af kulstof i legeringen som bestemmer stålets hårdhed og trækstyrke.

I animationsvideoen herved har vi visualiseret dette, og her får du også svar på hvad der sker hvis du kombinerer emner fra forskellige klasser og i forskellige størrelser.


Stål klassificeringer

Klasse 8 (Grade 80)

Denne stållegering er det laveste niveau der er godkendt til løfteopgaver. Kæder og komponenter i denne klasse er ofte billigere i anskaffelse, men større og tungere end emner i højere klasser.

Kæder og komponenter i klasse 8 er udviklet til tunge løft under krævende forhold, og velegnet til brug i industrier som minedrift, byggeri og offshore rigning.

Klasse 10 (Grade 100)

Legering i klasse 10 er finere end den i klasse 8, og i dag nok den mest anvendte. Med komponenter i denne stållegering får du ca. 25% højere WLL end dem i klasse 8. Du kan derfor vælge et lettere kædesling (eller andre løfteredskaber i stål klasse 10) og opnå samme eller endda højere WLL.

Kæder og komponenter i denne klasse bruges ofte i industrier som byggeri og minedrift. Kædesling fremstilles ofte i klasse 10.

Klasse 12 (Grade 120)

Dette er den nyeste stållegering til løft på markedet. Den tillader en højere ydeevne og en lettere kæde eller komponent. Med f.eks. et kædesling i klasse 12 kan du løfte 50% mere end med et kædesling i klasse 8, og 20% mere end med et i klasse 10, hvilket giver mulighed for at håndtere tungere byrder uden at skulle opgradere kranløsningen. I forhold til klasse 8, kan du gå en størrelse ned i diameter og stadig opnå den samme WLL.

Kæder og komponenter i klasse 12 er udviklet til brug ved de mest krævende løfteopgaver, hvor der kræves ekstrem styrke og holdbarhed.E-mail  Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at sende os en besked, så hjælper og rådgiver vi gerne.

[hubspot]

Belastningstabeller
Belastningstabeller

Download plakat

Sikker løft med kæde plakat
Løft sikkert med kæde

Download plakat

Kassation kædesling og -komponenter
Kassationskriterier for kæde

Download plakat


Fordele ved klasse 10

Derfor kan det være en fordel at vælge kæder og komponenter i klasse 10.

Værd at vide om kædesling

Find vejledning til sikker anvendelse af kædesling.