CE- og UKCA-mærkning på Powertex skraldetalje | © CERTEX Danmark A/S

Lifting KnowHow - CERTEX Danmark A/S

CE-mærkning og UKCA-mærkning - hvad betyder det?


CE-mærkning er en europæisk standardiseret mærkning, der er påkrævet for mange produkter der sælges på det europæiske marked.

CE-mærkeCE-mærkning

CE-mærkningen blev oprindeligt indført for at skabe et fælles teknisk og lovgivningsmæssigt grundlag for handel inden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), som omfatter EU-landene samt Norge, Island og Liechtenstein.

CE-mærket indikerer, at producenten har erklæret, at produktet overholder de gældende EU-direktiver og overensstemmelsesstandarder, der gælder for produkttypen. Et produkt kan således godt være produceret udenfor EU, og stadig være CE-mærket. Et CE-mærket produkt lever op til EU’s krav om sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse.

CE-mærkning dækker en bred vifte af produkter, herunder elektronik, medicinsk udstyr, legetøj, byggevarer, maskiner, løfteudstyr osv.

Det er ulovligt at sætte CE-mærke på produkter som ikke lever op til de udarbejdede direktiver som gælder for produkttypen. Du kan her se hvilke produktgrupper der kræver CE-mærkning.

UKCA-mærkeUKCA-mærkning

UKCA-mærkning er en mærkningsordning der blev indført i Storbritannien efter Brexit, hvor CE-mærkningen over tid skal udfases. UKCA-mærket (United Kingdom Conformity Assessed) er derfor det mærke der er påkrævet for mange produkter der nu sælges i Storbritannien og Wales. Mærkningen viser, at produktet overholder de britiske tekniske standarder og regler, der er fastlagt af det britiske marked.

 

 

Forskellen mellem CE- og UKCA-mærkningCE- og UKCA-mærkning af Powertex rundsling

Forskellen mellem CE- og UKCA-mærkning ligger primært i deres gyldighedsområder og de tekniske standarder de repræsenterer:

Gyldighedsområde: CE-mærkning gælder for produkter, der sælges i EU-landene og EØS-landene, mens UKCA-mærkning gælder for produkter der sælges i Storbritannien og Wales (med undtagelse af Nordirland)

Tekniske standarder: CE-mærkning er baseret på de tekniske standarder og lovgivning, der gælder for det europæiske marked, mens UKCA-mærkning er baseret på de britiske tekniske standarder og regler.

Et produkt kan således kræve at være både CE-mærket og UKCA-mærket, hvis de sælges i både EU og Storbritannien. Det er for eksempel tilfældet med alle vores CE-mærkede POWERTEX produkter.

For at opnå UKCA-mærkning skal producenterne sørge for, at deres produkter overholder de relevante britiske tekniske standarder, og få produkterne certificeret af et britisk akkrediteret organ.


  Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at sende os en besked, så hjælper og rådgiver vi gerne.

[hubspot]

 


Kender du disse begreber?

Når du arbejder med løftegrej støder du sikkert på begreber som WLL, SWL og MBL, men ved du hvad de står for? Ellers læs med i denne lille artikel.

Regler for løftegrej

Hvilke regler gælder for løftegrej? Hvornår skal løftegrej efterses? Find svarene her.